A Csend Harcosai megszólalnak

2020. április 28. 18:58 - SFBlogger

UPDATE: Modernizálás magyar módra: az AKM-63 gépkarabély

Kedves Barátaink!

Ezúttal az első olyan magyar gyártmányú, Kalasnyikov-rendszerű fegyvert mutatjuk be, amely már a hazai elgondolás szerinti módosításokkal került rendszeresítésre. Nézzük tehát az AKM-63 gépkarabélyt, korabeli szóhasználattal géppisztolyt!

A Szovjetunióban 1959-re készült el a közismert AK-47 átdolgozása, az AKM (Автомaт Калaшникова Mодернизи́рованный, azaz Automata Kalasnyikov Modernizált). A legfeltűnőbb változtatás az addigi acéltömbből kimunkált tok helyett a préselt lemez alkalmazásához való visszatérés, amely egyszerűbbé (ezáltal gyorsabbá) és olcsóbbá tette a gyártástechnológiát, ráadásul emiatt a kész fegyver mintegy fél kilogrammal könnyebb is lett. 
A „Nagy Testvért” követve hamarosan hazánkban is foglalkozni kezdtek a korszerűsítéssel, igaz, ekkor még csak alig néhány éve (bár nagy erőkkel) folyt a 3. generációs AK-47 magyar klónjának, az AK-55-nek a gyártása. Az 1963-ra megvalósult végeredmény küllemben feltűnően eltér a szovjet AKM-től, de szerkezeti alapjai természetesen ugyanazok. Maradt a hosszú gázdugattyú-hátrasiklásos, forgózáras reteszelés, a fegyver 870 mm-es teljes hossza, a 415 mm hosszú cső, illetve a percenkénti 600 lövéses elméleti tűzgyorsaság. Ezen kívül nyilván a kezelőszervek elhelyezése és működtetése is változatlan maradt.

Ami az AKM-63-at első látásra egyedivé teszi, az a csupasz gázdugattyú-vezető, valamint a fa mellső ágyazás helyett alkalmazott acéllemez borítás, amely hosszúkás szellőzőnyílásaival elősegíti a cső hűtését. Erre a lemezre a hátsóval megegyező, de fordított állású elülső markolat került, melynek célja a fegyver könnyebb kontrollálhatósága sorozatlövés során. A szovjet típus markolatának alapanyagaként felhasznált bakelittel ellentétben ezek (illetve a magyar variáns tusája is) egyszerű fröccsöntött műanyagból készültek, ráadásul hadi fegyveren bizarr látványt nyújtó, kékes árnyalatú világosszürke színben.  Kialakításuk emellett igen puritán; meglehetősen keskenyek, és felületükön semmilyen jellegű érdesítés nem található, ami biztosabbá tenné rajtuk a fogást.

139640200_1094896381014788_7302371520847239315_n.jpgMagyar gyártású AKM-63 gépkarabély műanyag markolatokkal és tusával

A szovjet kiindulási alaphoz képest különbség még, hogy a barnított felületkezelés helyett a FÉG végül a fekete porfestést választotta, illetve a csővég menetén alapesetben nem kompenzátort, csak egy egyszerű menetvédő gyűrűt találunk. Ennek lecsavarása után szerelhető fel a vaktölténnyel való sorozatlövéshez szükséges fémszínű csőszűkítő, vagy éppenséggel az AK rendszerű fegyverekhez használatos PBSz-1 típusú hang- és fénycsökkentő készülék.

A csapatokat 1964-1965 folyamán kezdték ellátni az új fegyverrel, illetve vele párhuzamosan rendszeresítettek hazánkban első alkalommal többfunkciós bajonettet, ami az erre alkalmas gépkarabélyra feltűzve szuronyként, ezen kívül rohamtőrként, drót- vagy kábelvágóként, szükség esetén túlélő- vagy munkakésként is használható.
Az AKM-63 általánosan elterjedt 1968-ra. A Magyar Néphadsereg Csehszlovákia megszállásában („Zala hadgyakorlat”) részt vevő alakulatainál is látható volt, kivéve az újdörögdi 42. Felderítő Zászlóaljat, mert ők csapatpróbaképpen már az AKM-63 alapján  - deszant felhasználásra - továbbfejlesztett AMD-65-tel (Automata Módosított Deszant) vonultak ki.

akm_manual_2.jpgAz AKM-63 gépkarabélyhoz rendszeresített szurony részei

139694005_178496877345064_8113191302546737260_n.jpg

Az AKM-63 gépkarabélyhoz rendszeresített szurony a fegyveren

Valószínűleg az AMD-65 sikeres csapatpróbája és kedveltté válása miatt születhetett az a döntés, hogy a kizárólagos deszant-használat helyett alap lövészfegyverként fogják rendszerbe állítani (így tehát az AKM-63-at leváltani), noha erre nem éppen ideális a hagyományos AK típusokhoz képest 98 mm-rel rövidebb cső, a szintén erősen rövidült irányzóvonal, és a fix tusához képest kevésbé stabil, nagyon egyszerű behajtható válltámasz miatt.

A haderő újabb - a ’70-es évek közepére nagyrészt befejeződött - átfegyverzésének ellenére az AKM-63 pályafutása mégsem ért véget, sőt csak ezután kezdett fordulatossá válni.

139709280_886562208780776_5803226466949183042_n.jpgMagyar gyártású AKM-63 gépkarabély fa markolatokkal és tusával

- A kezdetben használt, maradéktalanul be nem vált (nagy hidegben rideggé, törékennyé váló) műanyag markolatokat és tusát azokkal megegyező formájú gőzölt bükkfa alkatrészekre cserélték.
- A Néphadseregnél fölöslegessé váló készletekből nagy mennyiségben kapott a Munkásőrség, ahol a már igen elavult szovjet PPS-41 géppisztolyt, illetve annak magyar változatát, 48M géppisztolyt váltották le vele.
- Az AMD-65 mellett végül gyártásban maradt, de ekkor már a lemez borítás és az elülső markolat helyett a szokványos fa mellső ágyazással készült, illetve meglévő darabokat is építettek át ilyen módon, így született meg az AMM (Automata Modernizált Magyarosított), avagy ahogyan az alulra behajtható válltámaszos AK-63D (D=deszant) megjelenése után gyakrabban nevezték: AK-63F (F=fatusás).

munkasor.jpgMunkásőrök felvonulása fatusás AKM-63 gépkarabélyokkal

Bár az AKM-63 eredeti formájában alig egy évtizeden át volt néphadseregünk elsődleges kézifegyvere, jellegzetes megjelenése miatt mégis világszerte jól ismert magyar AK variáns. Egyenes ági utódai a mai napig rendszerben vannak a Magyar Honvédségnél, ugyanakkor a CZ Bren 2 gépkarabély nemrég megkezdődött használatba vétele miatt a jövőben valószínűleg a tartalék státusz vár rájuk.

pbsz-manual.jpg

Hangtompítóval

források:

- kalasnyikov.hu
- kaliberinfo.hu
- egykori és aktív katonák közlései


képek forrása:

- Baráti Kör Archív
- Hang- és fénytompító készülék (PBSz-1) a 7. 62 mm-es AKM és AMD géppisztolyhoz. Anyagismerti és lőutasítás. (HM 1979)
- 7,62 mm-es korszerűsített Kalasnyikov (AKM-63) géppisztoly leírása és kezelési utasítása (HM 1964)
https://demokrata.hu/wp-content/uploads/2020/02/720w/munkasor.jpg?fbclid=IwAR2X8SzdjGuF3XfRa3wz9JvFt_cfn8J5Wekxm0kk-Bdw-BzIi_oqeeWGohU

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felderitokblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr4215646208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Volt tüzér 2020.04.28. 20:40:19

Érdekes története van annak a világos színű műanyag alkatrésznek. Az ugye hamar eldőlt, hogy az AKM-et mi is gyártani fogjuk. Ám mi mindenképpen valami műanyaggal szerettünk volna villogni. Igen ám, de a szovjet elvtársak nem adtak ilyen anyagot, a magyar ipar meg nem volt képes megfelelő minőség gyártására. Ezért körülnéztek a környéken, hogy honnan lehet valamit szerezni. Nem kellett messzire menni, mert az olaszoknál megvolt a megfelelő anyag. Ám COCOM listás volt a dolog, haditechnikai eszközre meg végképp nem lehetett még gondolni se. Az olaszok végül is megoldották a dolgot. Úgy okoskodtak, hogy nincs a világon olyan elvetemült állam, amelyik ilyen színű fegyvert adna a katonái kezébe. De volt. Mi voltunk. Így aztán létrejött az üzlet, megjött az anyag. Persze végül is jól sült el a dolog, mert a munkásőrök szürke egyenruhája mellett még jól is mutatott az AKM világos szürke tussal és markolattal, még úgy is, hogy az első eresztés szinte teljesen fehér volt.
Mire megszületett az AMD, addigra viszont már lekoppintottuk azt a műanyagot, és elkezdtük sötét szürke színben gyártani. Pályafutásom során láttam olyan műanyag tust is, ami az AMD sötétszürke markolatának színében készült.
Nem tudom, miért nem cserélték le.
A Csend Harcosai megszólalnak
süti beállítások módosítása