A Csend Harcosai megszólalnak

2017. augusztus 13. 21:58 - SFBlogger

UPDATE 2: Vállszalagpántok Szolnokon - Egy megkülönböztető jelzés története

Kedves Barátaink!

Az alábbiakban Berkesi Balázs bajtársunk legújabb kutatását szeretnénk közzétenni, két szolnoki különleges alakulat nem hivatalos megkülönböztető jelzései kapcsán.

A hidegháború elmúltával a fegyveres erőkre jellemző titkosítás és mindent átfogó uniformizálás némileg oldódott és lehetőség nyílt a különböző hivatalos, valamint nem hivatalos megkülönböztető jelzések használatára. Az előbbiek egyik kicsúcsosodása a hivatalos csapatkarjelzésekben, még az utóbbi, a nem hivatalos alegység jelvényekben mutatkozott meg.  

Az 1993-ban még légimozgékonyságú zászlóaljként felállításra került MH 88. Gyorsreagálású Zászlóalj (GYRZ) 1998-99 között több nem hivatalos csapat- és alegység-karjelzést készített magának. Az 1. század karjelzéséről egy másik cikkben már bővebben is beszámoltunk. Az MH 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóalj sorkatonái és hivatásos tisztjei, tiszthelyettesei a zászlóalj csapatkarjelzésének, nem rendszeresített, tompított változatait csináltatták meg és hordták.

62563989_2397535287193149_6423199715168354304_n.jpg

Az MH 34. BLFZ tompított (alacsony láthatóságú) karjelzése

Azonban a két csapat nem hivatalos jelvényeinek története ezzel nem ért véget.

Ha valaki mélyebben beleássa magát a két alakulat viselettörténetébe, akkor a korabeli fényképeket vizsgálva egy igen érdekes jelenséggel találkozhat. Az 1987M ejtőernyős gyakorló zubbonyon még megtalálható volt a klasszikus vállszalag, ami akkora már jobbára jelentőségét veszítette, hiszen a rendfokozati jelzést a bal karon, tépőzárral lehetett felerősíteni. 1993 végétől azonban a 34. BLFZ szerződéses katonái, hogy elkülönítsék magukat a zászlóaljban szolgáló sorkatonáktól, vörös szalagot erősítettek fel rá.

voros_1995.jpg 

Ezt alátámaszthatja több visszaemlékezés és egy 1994-ben, a ceglédi 3. Katonai Kerület Parancsnokság által készített film, amin a parancsnokságnak alárendelt alakulatok, így az  MH 34. „Bercsényi László” Felderítő Zászlóalj és az MH 88. Légimozgékonyságú zászlóalj is szerepelt. A szituációs lőtéren végrehajtott bemutatóról készült képsoron valóban látható néhány katona vörös színű vállszalagpánttal.

88_voros.png

Feltehetően ennek nyomán a 88. LMZ is elkészítette a saját nem hivatalos szerződéses állományjelzőjét. Ők többnyire kék gyöngyvászon csíkot erősítettek fel a vállszalagjukra.

88_szerdzso.jpg

Visszaemlékezések és egy filmfelvétel szerint ez a szokás már 1994-ben elküzdött és párhuzamosan futott a Bercsényiben alkalmazott vörös jelzéssel az általunk vizsgált időszak végéig.

1996-ban azonban a Bercsényinél egy új szokás is megjelent: A zászlóalj katonai (beleértve a sorkatonákat és a hivatásos állomány egy részét is) század színű szalagokat tettek fel a vállpántjaikra.

A század színek a következők szerint alakultak:

M SZÁZAD: fehér vállszalagpánt

m_szazad_1.jpg

F SZÁZAD: zöld vállszalagpánt

f_szazad.png

K SZÁZAD: sárga vállszalagpánt

kiraly_jozef_1996-1997.jpg

CS SZÁZAD: fekete vállszalagpánt

cs_szazad_2.jpg

ZS SZÁZAD: szürke vállszalagpánt

Még nincs róla képünk :-(

A szerződésesek a korábban megszokott vörös pántot tovább viselték, azonban, mint kiegészítő pántként a századjelzésre erősítve.

 zold_voros.jpgAz F század szerződéses szakaszvezetője 1996 után

 Volt rá példa, hogy valaki egyszerre két századjelzést viselt, hasonlóan a szerződéses kiegészítő pánthoz. A kiképzőnek más századhoz került mélységi felderítő sorkatonák az eredeti századuk vállpántszalagját is viselték, a fogadó század vállszalagpántjával megegyező sávval.

További érdekesség, hogy visszaemlékezések szerint, ekkortájt nem hivatalos, századszínű gyakorlópólók is alkalmazásban voltak az alegységeknél.

Az időközben átszerezésen átesett MH. 88. Gyorsreagálású Zászlóaljnál is követték ezt a változást, ám ott némileg eltérő módon. A zászlóalj Támogató századának szerződéses katonái a kék szalagokon, középen, egy kisebb vörös sávot is elhelyeztek. A vörös szín, ebben az esetben a tüzér fegyvernemi színre utalt.

88_tamogato.jpgMetisz kezelő a MH 88. GYRZ Támogató századának Vegyes páncéltérő szakaszából (1998)

Egy visszaemlékezés szerint ennek mintájára zöld (lövész) és fehér (felderítő) kiegészítő pántok is megjelentek, de erről még nem áll rendelkezésünkre fényképes forrás is. A 88. GYRZ-nél a kiegészítő szín elsősorban nem az alegységre utalt, hanem a képesítésre. Az más kérdés, hogy a pl. tüzér pánt (vegyes páncéltörő, aknavető és légvédelmi rakéta), ekkortájt egy önálló alegységet jelentett a csapaton belül. A Bercsényinél megjelenő század jelzésektől eltérően, a 88-nál 1998-tól nem hivatalos alegység karjelzéseket csináltattak és a vállszalag pántokkal együtt használták.

rekonstrualt_zubbony.jpg

Rekonstruált szerződéses „tüzér”zubbony 1998-ból. A jobb karon a század nem hivatalos karjelzésével.

Ironikus módon a két zászlóalj vállszalag pántjai megihlették a 89. „Szolnok” Vegyes Szállítórepülő Dandár őrszázadának katonáit is, akik vékony sárga pántot tettek fel a zöld gyakorlóik vállszalagjaikra, hogy elkülöníthessék magukat a dandáron belül.

Ezek a nem hivatalos jelzések az új 90M hadi (gyakorló) ruházat bevezetésével és a sorkatonaság 2004-es felfüggesztésével eltűntek.

szolnok_orszazad.jpg

Aki további információkkal, esetleg fényképekkel rendelkezik ezekről a „nem hivatalos” vállszalagpántokról, és kiegészítést tud nyújtani a cikkhez, és további kutatásainkhoz, kérjük jelezze facebook-oldalunkon, vagy az mnfelderito@gmail.com e-mail címen!

Források:

- 100 év 100 műtárgy a XX. század hadtörténetéből

- Seregszemle A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának kiadványa készült a „Honvédelem ’98” és a „Szárazföldi Vezérkar” valamint a „NATO tények könyve” információi alapján.

- http://nava.hu/id/05001_1994/ 2017.04.16

- Veteránok visszaemlékezései

Képek forrásai:János

- A Baráti Kör gyűjteménye (Dombi Mihály, Földi Zoltán, Földvári Márton, Király József, Szernyi János, Tahoczki András, Varga Tibor)

- Baráti Kör Archív

- Magyar Televízió

- Berkesi Balázs -

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felderitokblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr1912746500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Granátos 2019.01.06. 11:38:47

" 88.......egy 1994-ben, a ceglédi 3. Katonai Kerület Parancsnokság által készített film, amin .... az MH 34. „Bercsényi László” Felderítő Zászlóalj és az MH 88. (akkor még, mint Légimozgékonyságú) zászlóalj is szerepelt. A szituációs lőtéren végrehajtott bemutatóról készült képsoron valóban látható néhány katona vörös színű vállszalagpánttal, akik feltehetően már a 88-as katonái, de ezt biztosan még nem jelenthetjük ki."

A lőtéren készült felvételen Bercsényis katona látható, a lőtéri felvételen látható hivatásos és szerződéses katonák, mindannyian Felderítő Zászlóaljnál szolgáltak. Forrás: www.youtube.com/watch?v=2uXgD4hQiys

Az MH 34. BLFZ-nél az első felderítő beosztású szerződéses katona 1993. 09. 01-én jelent meg, őt követte kb. 15 fő december 1-én. Ők már decembertől használtak a piros vállszalagot. A 94. február 10-én leszerelt sorkatonák, egyik rigmusa a laktanyából távozáskor az volt: "Piros vállú gyerekek, ti vagytok az öregek!"

'M század - fehér vállszalagpánt:" bejegyzéshez mellékelt képen 88-as katonák láthatók. Ezt egy LMZ katona, biztosan megtudja erősíteni.

A Becsényinél a vállszalagok elterjedésében szerepet játszott, hogy a francia Bercsényi ezred és a zlj. között abban az időben rendszeres kapcsolat (cserekiképzés, látogatás) volt, és a franciáknál nagy hagyománya van a századok vállszalagokkal való megjelölésének.

Az MH 34. BLFZ, 1. század szerződésesei 1995. szeptemberben még biztos, h piros vállszalagot viseltek egy ukrajnai látogatáskor, de 1996. júniusban, egy balatoni közelharc bemutatón, ahol a 88-al közösen vettek részt, már zöld alapon piros csíkot viseltek, a vállszalagok az új típusú egyenruha megjelenésével tűntek el.

SFBlogger 2019.01.06. 13:25:44

@Granátos: Nagyon szépen köszönjük az információt! A vörös szalag kapcsán két ellentmondó álláspont volt a múltban, de már többen jelezték, hogy valóban a BLFZ-hez tartozott az a szín.
Az M század illusztrációját is le fogjuk cserélni, azóta már találtunk megfelelő képet hozzá.
A közeljövőben egy teljes revízión fog a cikk átesni!

Köszönjük a segítséget!
Berkesi Balázs, a cikk szerzője

csapásmérőszázad 2019.04.19. 23:44:48

@SFBlogger: Sziasztok! Az M század képét nem kell szerintem lecserélni ,mivel az a valóságot tükrözi . Ismerem aki a képeken szerepel ,a "ZS" századnál volt távírász kiképzésen ,és az M század volt az anyaszázada.Kb '96-ban készülhetett a kép ,mert ekkor már szakaszvezetők voltunk.
A Csend Harcosai megszólalnak
süti beállítások módosítása