A Csend Harcosai megszólalnak

2019. március 31. 19:57 - SFBlogger

Beszámoló: Ejtőernyős Nap 2019

Kedves Barátaink!

Baráti Körünk ahogy az eddigi években is, úgy idén is részt vett az MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár meghívására 2019. március 29-én Szolnokon megrendezett ejtőernyős napon. A rendezvény a 101 évvel ezelőtt vitéz Boksay Antal főhadnagy által végrehajtott első nyilvános magyar katonai ejtőernyős bemutatóugrás előtt hajtott fejet és számos katonai és civil program kísérte.

55596928_2026201510822504_2640961822508711936_o.jpgHagyományőrzőink az Ejtőernyős Emlékfalnál

Baráti Körünk vezetője, Varga Zsolt egykori felderítő őrmester alábbi beszédével nyitotta meg a rendezvényt:

Tisztelt Tábornok úr, Főtiszt, Tiszt urak, Kedves Vendégek!

A mi időnkben nem volt hagyományőrzés, nem voltak hagyományőrzők. Ugyan tudtunk róla, hogy voltak elődeink, ismertük viszont Hüse Károly nevét és az élő legendákat, mint például Furkó Kálmánt. Saját kiképzőink, parancsnokaink voltak azok, akik a szakmai tudáson túl belénk táplálták, hogy a „Honvéd ejtőernyős vadász az ország első katonája.” Büszkén viseltük, viseljük mai napig a zöld barettet, örömmel találkoztunk jeles alkalmakkor, de 2003-ig nem volt olyan nap, amely az ég különleges katonáit ünnepelné. Köszönet illeti azokat a Bajtársakat, akik kijárták Szenes altábornagy úrnál, hogy március 23-a a hazai ejtőernyősök napja legyen. Így ugyanazon napon ünnepelhet a szolnoki, szombathelyi, pécsi, győri, egri és megannyi egykori helyőrségben állomásozott ejtőernyős katona a jelenlegi aktív szolnoki, debreceni, pápai, kecskeméti bajtársakkal. Nem tudom hogyan ünnepelték 100 éve Boksay Antal ugrásának első évfordulóját, szerintem nem is volt tudatában a főhadnagy úr, hogy milyen súlyú volt tette. Vitéz Bertalan Árpádnak és akkor már az első század katonáinak szintén nem sok idő jutott az ünneplésre, sem a Boksay-féle ugrás, sem a kísérleti keret felállítása kapcsán, hiszen a megváltozott európai politikai és hadi helyzet új kihívások elé állította a fiatal alakulatot.

Ne feledkezzünk meg a katonák mellett a civil ejtőernyős sportolókról sem, hiszen ez a nap az övék is. Sportteljesítményük példaértékű, remélem, az újraéledő hazai Honvédelmi Szövetség ismét megteremti lehetőségét, hogy fiatalok nagyobb számban váljanak felhőszagúvá, és az új nemzedék méltóképpen folytathassa elődei sikereit, illetve a katonai ejtőernyős alakulatok is megfelelően előképzett katonákhoz juthatnak.

Megtisztelő számomra, hogy a hazai ejtőernyőzés szentélyében, Szolnokon mondhattam el gondolataimat, melyet ajánlok elsősorban minden egykori ejtőernyős sorkatonának, akiket ma és itt képviselek.

Köszönöm a lehetőséget és a bizalmat!

A beszédet követően a megemlékező veteránok átvonultak az Ejtőernyős Emlékfalhoz, ahogy a házigazda alakulat és hagyományőrzőink közös díszőrsége fogadta a megemlékezés koszorúit különféle katonai alakulatoktól, civil- és veterán szervezetektől, valamint magánszemélyektől. A megemlékezést az Emlékfalon felsorolt ejtőernyős hősi halottak neveinek felolvasása, majd a Magyar Takarodó zárta, melyet a tisztelgésre lendülő kezek és az emlékezés könnyei tettek feledhetetlenné.

55632831_2026202134155775_7566826588424110080_o.jpgA koszorúkkal ékes Ejtőernyős Emlékfal

A megemlékezést követően a látogatók a szolnoki helikopterbázis „kettes zónájában” megtartott ejtőernyős ugrásokat tekintették meg, melyeket nehezített a szeles időjárás is. Szerencsére a tapasztalt magyar ejtőernyősök a nehezített körülmények között is számot adtak tudásukról, így rendkívüli esemény nélkül, szerencsésen zajlott le a bemutató. Az ugrásokat statikus kiállítások egészítették ki, melyeken az érdeklődők a házigazda alakulat felszerelései mellett Baráti Körünk hagyományőrző gyűjteményét megtekintve kaptak képet a múlt és a jelen katonai ejtőernyős felszereléseiről, egyenruháiról, fegyverzetéről. Sok régi és új ismerőssel találkoztunk, akik megbizonyosodhattak róla, hogy a számunkra átadott gyűjteményi darabok jó helyre kerültek, valóban gyarapítják gyűjteményünk összképét.

55853689_2026200994155889_4249570599782842368_o.jpgStatikus kiállítás

A nap első felét Baráti Körünk egy ízletes ebéddel zárta, melyre a szervezők hívták meg hagyományőrzőinket, és amelyet ezúton is köszönünk. Ebéd után kezdődött meg a felkészülés az esti Ejtőernyős Bál, melynek során Baráti Körünk hagyományőrzői díszsorfallal köszöntötték az érkező vendégeket. Az 1938-tól 1998-ig terjedő időutazás sok egykori és jelenleg aktív ejtőernyős tetszését nyerte el, sikeresen emelte a rendezvény fényét. A vendégek fogadását követően hagyományőrzőink formaruhát öltöttek és csatlakoztak a báli sokasághoz, kötetlenül beszélgetve barátainkkal, tábornokokkal, főtisztekkel, tisztekkel és természetesen veterán ejtőernyősökkel is akik mind ünnepelni gyűltek össze. Nagy örömünkre sikerült egy kívánságot is teljesítenünk, hiszen Zsadony Ferenc barátunk részére átadhattunk egy ejtőernyő belsőzsákot, gyűjteménye gazdagítására. Az ajándék a legjobb kezekbe került, mi pedig más bölcsességek mellett azt is megtudhattuk, hogy „mindenki kopasz, akinek nincsen haja!”

55810931_392612841471471_6482174014188945408_n.jpgZsadony Ferenc az ajándékba kapott RS-4/4A ejtőernyő belsőzsákkal

A remek hangulatú estét megkoronázta az ejtőernyősök tortájának felszelése, amit egy régi ismerősünk, mint legfiatalabb ejtőernyős tiszt végzett el. A torta mellett vacsorával is megvendégeltek minket a házigazdák, így a lelki feltöltődés mellett a hasunk is megtelt, ami nem utolsó szempont a teljes boldogsághoz. Az egész napos élménysorozatot hajnali kettőkor zártuk le, amikor átvonultunk a Béketámogató Kiképzőközpontban kijelölt körleteink elfoglalására, tudva, hogy reggeltől új feladatok várnak minket nem csak a katonai hagyományőrzésben, de a munkahelyen és a család körében is. Éppen ezért tartozunk hálával nem csak a rendezvény szervezőinek, de legfőképp Csajbók József főhadnagy úrnak, de az otthon maradt családtagoknak is, akik áldásukat adták arra, hogy a péntek estét egy másik, különleges család tagjaival közösen tölthessük.

55680174_2142985915814898_4674118556395241472_n.jpgKorszakokon át

Fényképek: Baráti Kör archív

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felderitokblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr914730113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A Csend Harcosai megszólalnak
süti beállítások módosítása