A Csend Harcosai megszólalnak

2018. szeptember 03. 19:30 - SFBlogger

Beszámoló: Szolnok Város napja és egy „különleges” születésnap

Kedves Barátaink!

2018.szeptember 1-én, szombaton, Baráti Körünk hagyományőrzői az MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár meghívására vettek részt Szolnok Város Napján, az idén száz éves magyar katonai ejtőernyőzés emlékévének szellemében.

Érkezésünkkor igazi forgatag fogadott minket, úgy látszott az egész város talpon van és a különféle szervezetek, egyesületek látványos kiállításait, bemutatóit csodálja. Szerencsére gyorsan megtaláltuk a Kossuth és Szapáry út sarkán „körvédelemre” berendezkedett dandárt, akikkel közösen mutathattuk be gyűjteményünk legjavát.

img_1691-322x215.jpgBaráti Körünk hagyományőrzői a száz éves magyar katonai ejtőernyőzés történetét bemutató tablónk előtt

Közvetlenül mellettünk rakodtak ki a katonai toborzásért felelős szervezet katonái szórólapokkal, honvédségi kiadványokkal és léggömbökkel várva az érdeklődőket, így jó társaságban, jó hangulatban, egy asztalnál dolgozott a két katonai és egy társadalmi szervezet azon, hogy bemutassa a múlt, a jelen és a jövő katonáinak életét, felszereléseit, lehetőségeit.

Katonavárosról lévén szó úgy gondoltuk megszokott látvány lesz majd a sok egyenruha, zöld barett és a különféle fegyverek látványa, de Szolnok népe, főleg a legkisebbek olyan lelkesedéssel tolongtak az asztalok előtt, mintha még sosem láttak volna katonát. Ez a fogadtatás, együtt a dandár katonáinak és a toborzó bajtársak bajtársias szellemével garantálta Baráti Körünk tagjainak jó hangulatát.

40586103_10156221217301329_8826856288106315776_o.jpgLátogatók rohama

A tömegben nagy örömmel ismertük fel veterán ejtőernyős, mélységi felderítő és hagyományőrző barátainkat, akikkel mindig tartalmas, hasznos és építő jellegű beszélgetések alakultak ki egy-egy gyűjteményi darab vagy éppen ejtőernyős egyenruháink felett. Rengeteget tanulhatunk ilyenkor tőlük, hiszen ők azok a barátaink, akik az általunk bemutatott eszközöket napi szinten használták, vagy épp akiknek gyűjtői tapasztalata, tudása számunkra is mindig sok újdonságot tartogat.

Ugyanilyen öröm volt látni a legfiatalabbak érdeklődését a kiállított anyagaink iránt, hiszen ők azok, akik csak elbeszélésekből, videojátékokból, vagy a filmekből ismerhetik ezt a világot. A szakértő kalauzolásnak hála azonban minden látogatónk olyan formában és annyi információt kapott az adott felszerelések, fegyverek terén, amire és ahogyan szüksége volt. Akadtak, akik csupán egy-egy fegyver súlyára voltak kíváncsiak voltak, akik nosztalgiázni jöttek és csupán megsimogatták az egykor használt eszközeiket, másokkal (nem túlzás!) órákon át beszélgettünk a sapkától a bakancsig nem csak a felszerelések, de az azokat egykor viselő katonák történetéről is. Igazán tartalmasan telt a nap, üresjáratra nem volt idő!

40684733_10156221217236329_9160509645675036672_o.jpgFiatal "rádiós" zöld barettben

A nap igazi meglepetése azonban ebédidőben érkezett el. A naptárat figyelve tudtuk, hogy szeptember 1-e nem csak az iskolába készülő kisdiákok, de egy veterán szervezet, a közel 500 egykori „88-ast” tömörítő 88. Légimozgékonyságú Zászlóalj csoport tagjai számára is jeles nap, ugyanis az alakulat kereken 25 esztendővel ezelőtt, 1993. szeptember 1-én alakult meg Szolnokon. Arra azonban egyáltalán nem voltunk felkészülve, hogy az alakulat veteránjai, akik a Tiszti Klub étteremben ütötték fel harcálláspontjukat, saját költségükön megvendégelnek minket is egy ízletes ebédre, valamint tízóraira amit ezúton is szívből köszönünk nekik!

A Város Napjának zárása után Baráti Körünk is megkezdte a gyűjteményi anyag elcsomagolását, a felkészülést a hazaútra, természetesen egymást segítve a dandár katonáival, akik szintén várták már a hétvégét. A kiállítási sátor szétszerelése és egy gyors kézfogás után a mielőbbi viszontlátás reményében indultunk hát útnak, amikor egy jó barátunk, a 88-as születésnapi találkozó szervezője megtörte lendületünket a hírrel, mi szerint az ünnepi tortát személyesen Keresztúri László ezredes úr, az alakulat első parancsnoka vágja majd fel, ha szeretnénk tiszteletünket tenni, siessünk!

40645963_10156221216816329_6635195293694427136_o.jpgAz ünnepi torta

Nem sokat teketóriáztunk, ahogy voltunk egyenruháinkban, az egész napos program végrehajtása után már gondolatban hazafelé tartva, utunkat a Tiszti Klub felé vettük, ahol már hallatszott a vidám zeneszó és a veteránok nevetése. Amint beléptünk az ajtón tudtuk, hogy a napnak még koránt sincs vége…

40652564_10156221218071329_2061573573251694592_o.jpgKeresztúri László ezredes úr felszeli a tortát

Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy szívből megköszönjük a meghívást, bizalmat, támogatást, sok kedves szót, meleg baráti kézfogást, azoknak a veterán szolnoki katonáknak, akikkel közösen fogyaszthattuk el az ünnepi vacsorát, a születésnapi tortát, és akik megköszönték az általunk végzett munkát. Az alakulat veteránjainak meghívása számunkra, hagyományőrzők számára az egyik legnagyobb megtiszteltetés volt, ami a Baráti Körünket eddig érte, jelentőségében talán a jogutód alakulattal kialakított együttműködéshez hasonló horderejű, hiszen legfontosabb célunk hidat képezni a veteránközösségek, a civil társadalom és a most aktív katonák között. Ezúton is kívánunk minden veterán „88-as” katonának az alakulat napja alkalmából ezzel a beszámolóval is minden jót, kívánjuk, hogy a közösség így ünnepelhesse az együtt, mindig „bevetésre kész” üzemmódban töltött éveket még hosszú-hosszú ideig. Baráti Körünk ebben mindig segítséget nyújt majd!

Összegezve a Szolnok Város Napján átélt élményekért Baráti Körünk szívből jövő köszönettel tartozik az MH 2. Különleges Rendeltetésű Dandárnak és a 88. Légimozgékonyságú Zászlóalj facebook-csoport veteránjainak egyaránt. Többet katonai hagyományőrző nem is kívánhat szeptember elsején! Köszönjük!

További fényképek ITT láthatóak!

Fényképek:

- Baráti Kör Archív

- MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár (http://www.kulonlegesdandar.hu/szolnok-napja-2018/)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felderitokblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr7414220191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A Csend Harcosai megszólalnak
süti beállítások módosítása