A Csend Harcosai megszólalnak

2018. augusztus 23. 07:36 - SFBlogger

Beszámoló: „A honvéd ejtőernyős vadász, az ország első katonája…” kiállítás-megnyitó Szolnokon

Kedves Barátaink!

2018 a magyar katonai ejtőernyőzés századik évfordulójának éve. Egy évszázada, 1918-ban ugrottak ki magyar katonák először repülő eszközökből, ejtőernyővel a hátukon, amit kezdetben még csupán mentőeszközként vittek magukkal. A hadviselés fejlődésével az 1930-as évek végén jelent meg a diverzáns és ejtőernyős lövész katona gondolata, amit hamarosan tett követett. A magyar ejtőernyősök a II. világháborús során a levegőből érkezve és elit gyalogságként harcolva is bizonyították az alakulat képességeit, létjogosultságát. A II. világháborút követően rövid ideig, épp a háborút járt tapasztalt tisztek vezetésével újra működött ejtőernyős lövész alakulat, amit azonban 1954-ben feloszlattak. A hidegháború új fenyegetéseinek okán az ejtőernyős kihelyezési mód évtizedekre a mélységi felderítő alakulatok sajátosságává vált, míg a sportejtőernyőzés előképzést jelentett a civil társadalom számára. A rendszerváltással és a délszláv háború kitörésével egyetemben új kihívásokkal került szembe a magyar honvédség, ennek hatására a légimozgékonyságú lövész és az ejtőernyős lövész feladatok megoldására új alakulat jött létre. 2001. szeptember 11-e új fejezetet nyitott a hadviselés történetében, a terror elleni háború, az aszimmetrikus hadviselés keretein belül felértékelődött a különleges erők szerepe. Ennek a folyamatnak az utolsó állomását jelenti a 2016-ban létrehozott, a légi szállítású, ejtőernyős lövész és különleges műveleti feladatokra is egyaránt alkalmas MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, mely a magyar katonai ejtőernyőzés emblematikus tisztjét, az első magyar katonai ejtőernyős alakulat megalapítóját választotta névadójának. Ezzel a múlt tovább élhet a jelenben.

szoljon_4.jpg

A fent röviden vázolt történeti ívet mutatja be a szolnoki RepTár múzeumban 2018. augusztus 14-én megnyitott kiállítás, mely a magyar katonai ejtőernyőzés száz évét öleli fel tárgyak, fényképek, egyenruhák, fegyverek és relikviák bemutatásával, első sorban a civil érdeklődők számára megtervezett összefoglaló szövegek kíséretében. A kiállítás megnyitójára a szervező HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége megtisztelő meghívására érkeztünk meg azzal a feladattal, hogy együttműködésben a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület katonai hagyományőrzőivel és az MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárral élő kiállítási darabokként rendhagyó egyenruházati bemutatóval emeljük a rendezvény fényét.

lhsn.jpg

A felsorakozott hagyományőrzők és katonák a megnyitó helyszínén felölelték a magyar katonai ejtőernyőzés legmeghatározóbb évtizedeit a II. világháborútól egészen napjainkig, míg a tárlókban a teljes száz éves történelem megelevenedett. Nagy örömünkre szolgált újra kezet rázni a sok ejtőernyős, hagyományőrző ismerőssel a jól sikerült vándorkiállítás első állomásán és új barátságokat kötni. A szervezésben nyújtott sok segítségért hálás köszönetünk Dr. Boldizsár Gábor ezredes úrnak és Szabovik Zoltán nyá. alezredes úrnak!

szoljon_2.jpg

A megnyitót követően Baráti Körünk tagsága is megtekintette a kiállítás anyagát, amely szeptember 30-ig vendégeskedik Szolnokon, majd Szegeden, Győrben és Pápán is bemutatásra kerül. Mondhatni „szakmai” szemmel nézve átfogó, alapos kiállítást láthattunk, melynek igazi érdeme a kiállított különleges tárgyak mellett a tablókon elhelyezett közérthető magyarázó szövegben rejlik. Éppen ezért bátran ajánljuk a magyar katonai ejtőernyőzés története iránt régóta érdeklődők mellett mindazoknak, akik semmit nem tudnak erről a különleges világról.

szoljon_1.jpg

A kiállítást követően Baráti Körünk tagjai kötetlen formában, a Szent László Hadosztály szolnoki hagyományőrzőinek körében tekintették meg a RepTár látványosságait és győződtek meg arról, hogy a komoly kiállítóhely bejárására, szolgáltatásainak végigpróbálására egy teljes nap is kevés lenne. Szolnoki látogatásunkat így abban a reményben zártuk, hogy a közeli jövőben újra találkozunk majd.

Fényképek forrása:

- honvédelem.hu (Tischler Zoltán

- LHSN.hu (Benedek Levente)

- SZOLJON.hu (Mészáros János)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felderitokblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr5514196501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A Csend Harcosai megszólalnak
süti beállítások módosítása