A Csend Harcosai megszólalnak

2018. március 24. 13:53 - SFBlogger

Beszámoló: „Ejtőernyősök Napja 100” Szolnokon

Kedves Barátaink!

Baráti Körünk immár negyedik éve állandó szereplője a szolnoki Ejtőernyősök Napja rendezvényének. Díszőreink komoly felkészüléssel, hagyományőrzőink pedig izgatott várakozással néznek a nagy nap elé minden évben, azonban az idei alkalom, ha lehet, még fontosabb volt. 1918-ban ezen a napon hajtotta végre az első szervezett ejtőernyős ugrást Boksay Antal repülő főhadnagy, amikor a perginei repülőtéren kiugrott kötött ballonjából, hogy egy vékony selyemkupolára bízza életét.

Példamutató cselekedetét azóta százezernél is többször ismételték magyar katonák itthon, külföldön, békében és háború idején egyaránt. Az ő hősiességükre emlékeztek mindazok, akik 2018. március 23-án Szolnokon az MH 86. Helikopterbázison összegyűlve fejet hajtottak az Ejtőernyős Emlékfal előtt, kegyelettel adózva mindazok emléke előtt, akik önként vállalt hivatásuk gyakorlása során életüket adták a Hazáért.

Ezen a jeles rendezvényen vett részt Baráti Körünk hat hagyományőrzője az MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár meghívására. Hagyományőrzőink három feladatot is kaptak, hiszen az Ejtőernyős Emlékfalnál végrehajtott díszőrség és a szintén az Emlékfal mellé települt statikus kiállítás mellett magát a rendezvényt is bajtársunk, Kiss Dávid hagyományőrző őrvezető előadása nyitotta meg.

Igencsak megpakolt hagyományőrzőink éppen a sűrű program miatt már előző este megérkeztek a szolnoki MH Béketámogató és Harckiképző Központban kijelölt körleteinkbe, ahol az őrség régi ismerősként fogadott minket. Kellemes meglepetés volt látni, hogy a kiképzőközpont őrsége a legutóbbi látogatásunk óta sem felejtett el minket, többjük pedig a facebook-oldalunkat is követi. A körletek elfoglalása után gyorsan rendbe szedtük illetve ellenőriztük felszerelésünket, majd ágyba bújtunk, hogy másnap frissen-fürgén láthassunk feladatainkhoz.

A korai ébresztőt követően hagyományőrzőink elbúcsúztak a kiképzőközpont dolgozóitól, akik tréfásan megjegyezték, nem teszik messzire körletünk kulcsait, mert úgy érzik, jövünk még. Legyen igazuk!

kd_4.jpgÉpül a kiállítás

A helikopterbázishoz megérkezve gyors bejelentkezést követően azonnal a szervezés kellős közepén találtuk magunkat. A díszőreink megkezdték a felkészülést, gyorsan megépült a statikus kiállítás is, hála a dandár katonáinak, akik pillanatok alatt felhúzták a számunkra kiutalt sátrat és asztalokat.

A rendezvény Kiss Dávid hagyományőrző őrvezető bajtársunk beszéde nyitotta meg, aki röviden méltatta a 100 éves magyar katonai ejtőernyőzés eredményeit, úttörőit, megemlékezett áldozatairól és reményét fejezte ki, hogy a magyar ejtőernyős név a jövőben is ugyanolyan fényesen ragyog majd, mint ahogy erre a száz éves múlt példái kötelezik az utódokat.

honvedelem1.jpg Kiss Dávid hagyományőrző őrvezető előadása

Az előadást követően került sor az emlékezés koszorúinak elhelyezésére, melyhez Baráti Körünk hagyományőrzői a dandár katonáival közösen biztosították a díszőrséget. Kiváló alkalom volt ez arra, hogy együtt dolgozzunk a mai különleges műveleti katonákkal, akik érdeklődéssel és sok kérdéssel fordultak a közös felkészülés során is hagyományőrzőink felé. Az évek óta tartó közös munkának hála a kijelölt állomány összeszokottan, olajozottan dolgozott, így is hozzájárulva a megemlékezés fényének emeléséhez. A Magyar Takarodó hangjaira tisztelgésre lendülő fiatal, és idős kezek jelentették azt a kapcsot, ami összeköti az itt megjelent katonákat, civileket, veteránokat és melyet a lélekharang kondulásai mellett felsorolt hősi halált halt ejtőernyősök áldozata pecsételt meg vérrel.

 honvedelem14.jpgHagyományőrző díszőreink a dandár díszőreivel az Ejtőernyős Emlékfalnál

A megemlékezést statikus kiállításunk megtekintése követte, ahol a veterán ejtőernyősök és a most aktív katonák egyaránt régi barátként, vagy új meglepetésként üdvözölték a kiállított felszerelési tárgyakat, gyűjteményi anyagokat, köztük a kifejezetten ilyen alkalmakra „leporolt” 39M H. Gy. ejtőernyőt, mely az első hazai gyártású ejtőernyő.

honvedelem17.jpgVeteránok statikus kiállításunkon

kd_2.jpg Ejtőernyős- és álcaruhák, valamint az 1939M egybeszabott ugróruha másolata 39M H. Gy. ejtőernyő hevederzetével.

A rendezvényt ejtőernyős ugrás zárta, ahol az MH 86. Helikopterbázis katonái mutattak be kupolakövetéses ugrást a sportpályán, mindenki osztatlan bámulatára. Az ejtőernyős bemutató után a látogatókat és a hagyományőrzőinket egyaránt egy remek ebédre látta vendégül a dandár. A babgulyás, valamint az almás és a túrós rétes jól is esett a hosszú nap során az élményektől megéhezett sokaságnak.

 sarkozi_8.jpgEjtőernyővel érkezik a magyar lobogó

Végül minden véget ér egyszer, így ebéd után a hagyományőrzőink a dandár katonáinak segítségével megkezdték a kiállítás elbontását. Mire az utolsó gyűjteményi darab is a csomagtartókba került, a helikopterbázis visszazökkent megszokott, különleges életritmusába és már semmi nem emlékeztetett arra az órákkal korábbi „civil” nyüzsgésre, amit az évforduló jelentett. A hazaúton mi is csak szívünkben őriztük a rendezvénye kapott sok elismerő pillantást, gratulációt és az élményeket a reménnyel együtt, hogy azok a bajtársak, akik már nem lehetnek köztünk megelégedéssel figyelték a munkálkodásunkat. A szolnoki körforgalomban felállított Mi-24-es helikopter mellett elhajtva a város katonai múltjának utolsó emlékét is magunk mögött hagytuk abban a biztos tudatban, hogy visszatérünk még az ejtőernyősök szolnoki fészkébe

 sarkozi_4.jpgA nemrég felavatott Mi-24-es emlékmű

További képek ITT találhatóak.

Képek forrása:
- Baráti Kör archív
- honvédelem.hu

- Kiss Dávid -

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felderitokblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr2713776230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A Csend Harcosai megszólalnak
süti beállítások módosítása