A Csend Harcosai megszólalnak

2017. november 27. 17:04 - SFBlogger

Az ejtőernyősök egészségére! – A II. típusú Személyi Ejtőernyős Csomag (SZECS-II.)

Kedves Barátaink!

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni az ejtőernyős, mélységi felderítő katonák részére a Magyar Néphadseregben kifejlesztett elsősegély-csomag egyik részét, hivatalos nevén a II. típusú Személyi Ejtőernyős Csomagot, vagy rövidítve a SZECS II-t.

szecs-ii_1.JPGA SZECS-II becsomagolva barna műbőr tokban

Régi, véren szerzett katonai tapasztalat az, hogy sokat számít, milyen gyorsan jut elsősegélyhez a sebesült katona. Éppen ezért az olyan tömeghadseregek, mint a Magyar Néphadsereg is, igyekeztek minden egyes katonájukat ellátni egyéni sebkötöző csomagokkal, és megtanítani a katonákat az alapvető elsősegély-nyújtási technikákra. Emellett természetesen a mélységi felderítők számára ezt a tudást nagyobb alapossággal kellett elsajátítaniuk, hiszen az ellenséges területen csak önmagukra számíthattak.

Ennek a gondolatnak a jegyében születtek meg az 1960-as években a Személyi Ejtőernyős Csomag névre keresztelt felszerelési darabok, melyeket kifejezetten azzal a céllal állítottak össze, hogy a felderítő katonák mindegyike több egészségügyi felszerelést tudjon magával vinni a harctérre. A csomag két műbőr tokban kapott helyet, a SZECS I. gyógyszerek, míg az itt bemutatásra kerülő SZECS II. kötszerek részére biztosít tárhelyet egy patenttal záródó barna műbőr tokban, melyet a katonák a derékszíjukon viselhettek egy egyszerű bújtató segítségével.

Míg a SZECS-I. teljességi jegyzékét sajnos itt nem tudjuk rekonstruálni, mivel Baráti Körünk nem rendelkezik ilyen darabbal, a raktári állapotú SZECS II. a mellékelt jegyzék alapján az alábbi anyagokat tartalmazza:

-100 lapos steril géz (1 csomag)
-Háromszögletű kendő (1 darab)
-Szegett mullpólya (2 csomag)
-Ragtapasz (1 csomag)
-Steril sebkötöző csomag (2 csomag)

szecs_ii_1.JPGA SZECS-II. kibontva, minden tartozékával együtt

Az egész csomagot a barna műbőr tokon belül egy nagyon praktikus, vízhatlan műanyag zsák tartja össze. A műbőr tokot egy az egész szájat körbeérő füllel lehet lezárni, és egy egyszerű patenttal rögzíteni. Ez a fül, remekül meggátolja a nedvesség, vagy más külső behatás bejutását a tokba. A tartalomjegyzék a tok aljában külön kapott helyet, így a zacskó kibontása nélkül is elérhető.

A szett maga a pecsétek alapján 1966-ban került összeállításra, ám a benne található sebkötöző csomagok például 1953-as évjáratúak. Nyilván ez az anyag ebben a formában már nem használható elsősegélynyújtásra, csupán gyűjteményi funkciójuk maradt meg.

Érdekesség, hogy ezek a szettek elkísérték a mélységi felderítő és ejtőernyős katonákat egészen az 1990-es évekig, változatlan külsővel, viszont természetesen frissített belső tartalommal. Eredeti viselési fénykép eddig nem került elő a csomagokról, ennek oka valószínűleg az lehet, hogy M (mozgósítási) zárolt anyagról van szó, melyet csak háborús helyzetben osztottak volna ki az állomány részére.

A csomag mai szemmel már elavult darabnak számít, ám összehasonlítva a korabeli Egyéni Sebkötöző Csomagokkal, nagy előrelépést jelent a saját erőktől elvágott mélységi felderítők egészségügyi ellátásában. Hiányosságnak tekinthető talán olyan darabok elmaradása a csomagból, mint például a kötszervágó olló, vagy az érszorító.

Baráti Körünk tagsága a feladatok elvégzése során sokszor kerülhet olyan helyzetbe, amikor fennáll a sérülések veszélye, éppen ezért a gyűjteményünkben a teljesen feltöltött SZECS-I. mellett jó szolgálatot tesz az a SZECS-II. tok is, melyet egy egészségügyi hagyományőrzéssel foglalkozó barátunktól kaptunk meg csere útján, és amelyet modern orvosi anyaggal töltöttünk fel, így korhű, és mégis használható elsősegély-csomagot kaptunk. A csomag jó szolgálatot tett a különféle teljesítménytúrák, bemutatók során, de hasznos volt már kiállításon is.

21753316_756264037908035_327356678661944466_o.jpgMenetfelszerelés - A jobb alsó sarokban látható SZECS-II tartalma modern egészségügyi anyag

- Kiss Dávid -

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felderitokblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr1813398321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A Csend Harcosai megszólalnak
süti beállítások módosítása