A Csend Harcosai megszólalnak

2018. március 14. 10:31 - SFBlogger

Beszámoló: II. Kézifegyver Kiállítás Zsámbék

Kedves Barátaink!

A múlt hétvégén, 2018. március 10 és 11 között került lebonyolításra a Zsámbéki Városőrség, a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület és a Zsámbéki Művelődési Ház szervezésében a II. Zsámbéki Kézifegyver Kiállítás. Az eseményre több magángyűjtő és számos hagyományőrző csoport, köztük Baráti Körünk is meghívást kapott.

29178351_838004553067316_8761841108993966080_n.jpgBaráti Körünk résztvevő állománya március 11-én

A látogatók megtekinthették Borus Ferenc, Hibácskó Ferenc és Bud László fegyvergyűjteményének jól vagy éppenséggel alig ismert darabjait, valamint a miénk mellett a következő csapatok statikus kiállításait:

- Budai 2-ik Honvéd Zászlóalj (1848-49-es szabadságharcos magyar)

- Duna-menti Hadtörténeti Egyesület (II. világháborús német)

- 202. Lövészhadosztály Szovjet Katonai Hagyományőrző Baráti Kör (II. világháború)

- Szovjet VDV Hagyományőrző Alakulat (szovjet-afganisztáni háború)

- Varsói Szerződés Katonai Hagyományőrző Baráti Kör (hidegháború)

A fegyvereken, hadi felszereléseken, egyenruházati cikkeken kívül két ritkaság számba menő, korhű módon restaurált II. világháborús oldalkocsis katonai motorkerékpár vonzotta a tekintetet a Művelődési Ház udvarán. A ragyogó időjárásnak hála lehetőség volt mindkét napon szabadtéri fegyverzettechnikai bemutatókra, illetve a helyszín adta keretek között kisebb háborús jelenetek lejátszására is.

Annak ellenére, hogy a rendezvény első napja munkanap volt, a kapunyitás után hamarosan elkezdték megtölteni az épületet az érdeklődők. Szinte minden korosztály képviseltette magát a kisebb-nagyobb gyermekektől kezdve, akik kíváncsisággal, az idősebbekig, akik nosztalgiával vették kézbe az immár „megszelídített” harci eszközöket. Ahogyan ilyenkor lenni szokott, néhány látogatóval beszélgetve szóba került, hogy bizony felderítőként szolgáltak sorállományúként, hivatásosként vagy épp szerződésesként, így nagyon sok kiállított tárgyunkat régi ismerősként látták viszont. Kicsik és nagyok érdeklődéssel figyelték veterán mélységi felderítő bajtársaink magyarázatát az RS-4/4, RS-8/A, BE-8 ejtőernyők, valamint a KAP-3 nyitókészülék működéséről és használatáról.

29177458_838004483067323_3708146146275753984_n_1.jpgRS4/4 ejtőernyő bemutatása

A baráti hangulatú rendezvényen egymást követték a kíváncsi kérdések, amelyek érintették egyaránt a gyűjteményünk anyagát és Baráti Körünk egyéb irányú tevékenységét. Mindezek aprólékos megválaszolása közepette sebesen el is röppent az első nap, és elérkezett a kapuzárás ideje, amely után következett a szervezők „ajándéka” a részt vevő hagyományőrzők számára, ugyanis lehetőséget biztosítottak a Zsámbék szomszédságában fekvő egykori légvédelmi rakétabázis bejárására. A hangulatos elemlámpás túrát Hibácskó Ferenc nyugállományú alezredes vezette, aki a honi légvédelem tisztjeként számos helyen szolgált egyébként pontosan ugyanilyen elrendezésű bázisokon. Feri bácsi nem csak a területen még álló építmények funkcióját ismertette, de beszélt a légvédelem egykori rendszeréről, illetve a különböző típusú rakéták felépítéséről, működéséről is, mindezt fűszerezve főiskolai és hivatásos élményeivel, illetve külföldi hadgyakorlatokon tapasztaltakkal.

A bázislátogatás után elbúcsúztunk azoktól a hagyományőrző bajtársaktól, akik nem tudtak maradni a kiállítás második napjára, majd vacsora után néztünk. A szállásunk közelében rábukkantunk egy helyre, ahol a késői óra ellenére is szíves vendéglátásban részesültünk, így nem szorultunk az egyébként mindig a hátizsákjainkban lapuló tartalék konzervjeink elfogyasztására. Az önkormányzat által felajánlott szálláshelyre visszatérve felkészültünk az éjszaka „tábori körülmények” közt való eltöltésére, majd beindult az éjszakába nyúló klubélet.

Szerencsére másnap mentesültünk a korán keléstől, ugyanis a Művelődési Háztól csupán néhány perc sétára voltunk, és a kiállítás kapuit a szombathoz hasonlóan 10 órakor tervezték megnyitni, így még egy kis lustálkodás mellett is bőven volt időnk beszerezni a reggelire valót. Hamarosan befutottak a Baráti Körünk azon tagjai, akik az első napon nem tudtak jelen lenni, az így megnövekedett létszámmal pedig meg tudtuk oldani azt, hogy felváltva megnézhessük más kiállítók anyagát, beszélgessünk velük szakmai vagy kevésbé szakmai témákban, vagy éppen a használt katonai ruházatot, felszerelést árusítók portékáját böngésszük.

29133997_838004049734033_3472211287625170944_o.jpg1848-as honvéd hagyományőrző bajtárs olvas az idén 100 éves magyar katonai ejtőernyőzésről

A kiállítás népszerűsége, látogatottsága megmaradt a második napra is, és szintén sokakat érdekeltek ezúttal is a kültéri bemutatók. A szervezők, kicsit talán tartva attól, hogy a szombati munkanap miatt kevesebben jönnek, inkább vasárnapra tervezték be a megnyitó beszédet, melyet Horgos Zsolt alpolgármester úr tartott, ezután pedig minden résztvevő hagyományőrző csoport lehetőséget kapott, hogy néhány mondatban bemutassa tevékenységi körét és céljait.

Természetesen ezen a napon sem tétlenkedtünk, továbbra is folyamatosan beszélgettünk a látogatókkal akár kiállítási anyagunkkal, akár a katonai ejtőernyőzés történetével kapcsolatban felmerülő dolgokkal, és továbbra is igyekeztünk mindent a legszakszerűbben bemutatni. Nem csoda hát, hogy a vasárnapi záróra is úgy érkezett el, hogy közben alig észleltük az idő múlását.

Összegezve elmondhatjuk, hogy egy gördülékenyen szervezett, színvonalas, jó hangulatú rendezvényen volt alkalmunk részt venni, ahol az általunk képviselt szakcsapatok hagyományőrző keretek között való bemutatása mellett örömmel üdvözöltük régi barátainkat, és örömmel kötöttünk új ismeretségeket. Őszintén reméljük, hogy a szervezők számítása is bejött azzal, hogy a tavalyi, első ilyen kiállításhoz képest jóval több hagyományőrzőt vonultattak fel, és ha jövőre is lehetőséget kapunk, szívesen látogatunk újra Zsámbékra!
Köszönjük szépen a meghívást Racsmány Dömötör úrnak, a
Zsámbéki Városőrségnek, a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesületnek és a Zsámbéki Művelődési Háznak!


29136242_838004596400645_3883997874198937600_n.jpgA rendezvényen részt vevő hagyományőrzők csoportképe

További fényképek a rendezvényről EBBEN AZ ALBUMBAN!

 

Fényképek forrása:
- Zsámbék Tourinform facebook-oldal
- Hibácskó Ferenc archívuma
- Baráti Kör archív

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felderitokblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr1213738006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A Csend Harcosai megszólalnak
süti beállítások módosítása