A Csend Harcosai megszólalnak

2017. augusztus 31. 19:46 - SFBlogger

A felderítők igáslova – az AMD-65 gépkarabély

Kedves Barátaink

Legújabb cikkünkben igyekszünk bemutatni – bár sokaknak ismerős – a Magyar Néphadsereg, és a Magyar Honvédség leghosszabb ideig szolgáló kézi lőfegyverét, a legendás AMD-65 gépkarabélyt.

melysegi_felderito_tuzfedezetet_ad_a_vallalkozast_vegrehajto_alegysegnek.jpgMagyar mélységi felderítő tűzfedezetet ad egy gyakorlaton. A fegyverén a vaktöltényhez használt csőszűkítő látható.

Az eszköz nevének feloldása annyit tesz, Automata, Módosított Deszantfegyver - 1965. Az évszám a rendszeresítés évét takarja, míg a név jelöli, hogy sorozatlövésre képes öntöltő, modernizált eszközről van szó, melyet a deszantcsapatoknak, azaz a harcjárműveken szállított, vagy ejtőernyővel célba juttatott alakulatok katonái számára fejlesztettek ki. Az eszköz fő feladata más lövészfegyverekhez hasonlóan az ellenség élőerejének leküzdése. Érdekesség, hogy az eszköz leírása és kezelési utasítása csak 1968-ban került kiadásra, valószínűleg így ebben az évben kerültek ki az első ilyen típusú fegyverek is az alakulatokhoz.

 jozsef_toth.jpgMélységi felderítő tiszthelyettes AMD-65 gépkarabéllyal

Az eszköz alapjául az AKM-63 gépkarabély szolgált, ám annál 98 mm-el rövidebb csővel, és a fix tus helyett oldalra behajtható válltámasszal készült. Jellegzetes csőszájféke, mely a lövés dörejét, és a visszarúgást is elvezeti, és különleges szögben álló, szintén a visszarúgás energiáit visszafogó mellső markolata egy korszak ikonjává tette a fegyvert.

 14.jpgMélységi felderítő kihelyezésen, kezében hűséges társával.

Technikai adatait tekintve az AMD-65 gépkarabély üres, tár nélküli tömege 2. 92 kg. 30 töltényt befogadó íves szekrénytárral ez a súly 3.75 kilogrammra növekszik. Behajtott válltámasszal a fegyver csupán 600 mm hosszú, szemben az AKM 870mm-es tejes hosszával, míg kihajtott válltámasszal az AMD-65 a 847 mm-es hosszt éri el. A fegyver elméleti tűzgyorsasága 600 lövés/perc, ami 30 töltényt befogadó tár esetén sorozatlövésben 100, egyes lövésnél 40 lövés/perc gyakorlati tűzgyorsaságot jelent, ami pontosan megegyezik az AKM-63 gépkarabély tűzgyorsaságának adataival.

 andras_schram2.jpgMélységi felderítő fegyverrel kel át a vízi akadályon.

Az AMD-65 gépkarabély lőszere az 1943M 7.62x39mm-es karabélylőszer volt, melyet a Szovjetunióban a II. világháború után rendszeresítettek széles körben a katonák egyéni tűzfegyvereihez, mint az AK-rendszerű gépkarabélyok, öntöltő puskák (SzKSz Szimonov). és a golyószórók (mint az RPD). A Varsói Szerződés tagállamaiban egységesen elfogadott lőszertípusként több változatban (vaktöltény, fényjelző, gyújtó, páncéltörő, páncéltörő-gyújtó, csökkentett lőportöltetű, stb.) rendszeresítették.

 ak_loszerek.jpgBaráti Körünk (hatástalan, szemléltető) AK-lőszergyűjteménye (balról jobbra: vaktöltény, acélmagvas lőszer, fényjelző lőszer, USz csökkentett lőportöltetű lőszer)

A Magyar Néphadseregben elsőként a mélységi felderítő, ejtőernyős alakulatoknál került rendszeresítésre az eszköz, ahol kedvező fogadtatásra talált kis mérete, és behajtható válltámasza okán. Hátránya azonban, hogy az eszközre szuronyt felszerelni nem lehet, így kézitusában csak korlátozottan használható.

p2270066.JPGValóban nem megy rá...

Mai szemmel érdekes tény, hogy a korabeli „Leírás és Kezelési Utasítás” géppisztolyként hivatkozik a fegyverre, holott karabélylőszert tüzelő sorozat- és egyeslövés leadására alkalmas eszközről beszélünk. A meglepő névválasztás okát így írja le a Kovács Zoltán, és Nagy István által 1986-ban összeállított „Kézi Lőfegyverek” című típuskönyv:

„A Szovjetunióban, - és a magyar szabályzatokban is – mind a pisztolytölténnyel, mind a rövid puskatölténnyel tüzelő önműködő kézi lőfegyvert géppisztolynak nevezik. Angol és német nyelvterületen csak a pisztolylőszert lövő fegyver neve géppisztoly. Angol nyelvterületen a puskatölténnyel működő automata fegyvert gépkarabélynak hívják. (…) Ez az elnevezés nem honosodott meg, aminek az lehet az oka, hogy az ilyen lőszert lövő fegyvernek a mérete és tömege alig tér el a pisztolytöltényt tüzelő géppisztolyétól. (…)”

 amd_manual.pngAMD-65 géppisztoly, vagy gépkarabély?

A fegyverhez 20 darab lőszert befogadó, illetve 30 lőszer befogadására alkalmas íves szekrénytárat rendszeresítettek, mely megegyezik más AK-rendszerű fegyverek táraival. Minden fegyverhez öt darab tárat adtak ki (egy a fegyverben, négy a tártáskában, vagy a málhamellényen), így sokszor megtalálható fegyverládákon az AMD-65/5 típusjelölés is.

 amd_lada.jpgAz AMD-65 gépkarabély fegyverládája

Az AMD-ket speciális feladathoz fel lehetett szerelni NSzP-3 éjszakai irányzékkal is, a fegyver bal oldalára felfúrt konzollal, úgynevezett infrabakkal. Az éjszakai irányzék segítségével a fegyver kezelője sötétben is jól látta a célt. Hátránya volt azonban az NsZP-3 irányzék közel két kilogramm körüli súlya, ami hosszú távon igen kényelmetlenné tette a fegyvert.

 pb210048.JPGMélységi felderítő NSzP-3 éjszakai irányzékkal propagandafelvételen.

Az AMD-65-höz használt másik különleges kiegészítő a PBSz-1 hangtompító, hivatalos nevén „hang- és fénycsökkentő készülék” volt, melyet a csőszájfék helyére felcsavarva, és a csökkentett lőportöltetű USz-lőszert használva a lövés döreje radikálisan lecsökken. A 200mm hosszúságú hengeres eszközben lamellás gumibetét található, ami 200 lövésig szavatolja a lövés leadásakor fellépő hanghatás, és fényjelenség csökkentését. A csökkentett lőportöltetű (USz) lőszer kezdősebessége 270 – 295 m/s a körülményektől függően, szemben a 43M acélmagvas lőszer 650 – 700 m/s kezdősebességével.

 pbsz-manual.jpgPBSz-1 hang- és fénytompító készülékek AKM-63, és AMD-65 géppisztolyokon.

Az AMD-65 gépkarabély 1965-ös rendszeresítésétől egészen a mai napig szolgálja a fegyveres erőket, mert bár a Honvédség fegyvertárából az 1980-as évek végén megkezdték kivonását, mára pedig átvette helyét az AK-63D (AMMSz) gépkarabély, a rendőrség, és más fegyveres szervek arzenáljában máig helye van ennek az ikonikus darabnak. Az alábbiakban pár fénykép mutatja be, mely külföldi országok fegyveres erőinél fordult meg a magyar fegyvergyártás méltán legendás AK-variánsa.

angola.jpgAngola (álcafestéssel, csőszájfék nélkül)

croatian3.jpgHorvátország (MILES-rendszerrel)

gp25-grenade-launcher_2.jpgAfganisztán (GP-25 gránátvetővel)

laos.jpgLaosz

libanon.jpegLibanon (erősen módosítva)

sziria.jpgSzíria (csigatárral, távcsővel)

vietnam.jpgVietnám (Biet Hai amerikai dél-vietnámi tengeri kommandó) álló sor, jobbról a harmadik katona

unita_angola_1980_s.jpgAngola (UNITA- díszszemle)

rambo.jpgJohn Rambo :)

Források:
- Kováts Zoltán – Nagy István: Kézi Lőfegyverek (Zrínyi Katonai Kiadó Budapest, 1986)
- Hang- és fénytompító készülék (PBSz-1) a 7. 62 mm-es AKM és AMD géppisztolyhoz. Anyagismerti és lőutasítás. (HM 1979)
- 7. 62 mm-es AMD-65 géppisztoly leírása és kezelési utasítása (HM 1968)

Képek forrásai:
- Baráti Kör gyűjteménye
- Kiss Dávid gyűjteménye

- Kiss Dávid -

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felderitokblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr3812794790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A Csend Harcosai megszólalnak
süti beállítások módosítása