A Csend Harcosai megszólalnak

2019. március 26. 21:47 - SFBlogger

Beszámoló: Hadik András Éjszakai Emléktúra 2019

 Kedves Barátaink!

Baráti Körünk három tagja az idei teljesítménytúra-sorozat nyitányaként vett részt 2019. március 22-én Budapesten az Attila Unokái Sportegyesület szervezésében megrendezett Hadik András Éjszakai Emléktúra 20 kilométeres távján. Alább következik képes beszámolónk.

20190322_174808.jpgRésztvevő állományunk indulás előtti csoportképe

Hagyományőrzőink túra-őrülete nem ismeretlen rendszeres olvasóink előtt, hiszen évek óta rendszeres és visszatérő indulók vagyunk a Szent László Meneten és a Bocskai Portyán is, melyeket a Magyar Honvédség alakulatai szerveznek hagyományőrző és kapcsolatépítő szándékkal. Baráti Körünk hagyományőrzői egyenruhában, felszereléssel és amennyiben erre lehetőséget kapunk hatástalanított fegyverekkel, nem ritkán húsz kilónyi felszereléssel teljesítik a kijelölt menettávokat, ami amellett, hogy összekovácsolja az állományt és a katonák és civilek számára is láthatóvá teszi a Baráti Körünket, valódi teljesítményt is jelent. Ez a teljesítmény iránti vágy vezérelte három hagyományőrzőnket, amikor jelentkeztek a Hadik András Éjszakai Emléktúra elérhető leghosszabb, 20 kilométeres távjára.

 20190322_182012.jpgAz első ellenőrző pontnál

A magyar hadtörténelmet ismerők számára meglepőnek tűnhet a zöld barettes felderítő hagyományőrzők megjelenése egy XVIII. századi legendás hírű magyar huszártábornok emlékére rendezett teljesítménytúrán, ám igazság szerint ennek oka nagyon egyszerű: A Magyar Honvédség 42. „Baranya” Felderítő Zászlóaljának mélységi felderítő százada 1994-től viselte gróf Hadik András nevét. Magára a túrára is az alakulat egyik egykori tagja, hagyományőrző bajtársunk hívta fel a figyelmünket. Így szándékunk szerint egyszerre tisztelegtünk a Berlint megsarcoló, a katonai Mária Terézia-rend nagykeresztjével kitüntetett huszártábornok emléke és a róla elnevezett mélységi felderítő században egykor szolgált katonák előtt. A távon éppen ezért veterán bajtársunk végig magával vitte az alakulat jelvényével díszített zászlót is.

20190322_191619.jpgKitérő Hadik András lovasszobrához

A Budapesten belül végrehajtott túra számunkra legalább akkora újdonságot jelentett, mint a hátizsákos, egyenruhás hagyományőrzők megjelenése a szervezőknek, hiszen eddig zömmel erdőn-mezőn hajtottunk végre meneteket, ami teljesen más hangulatot kölcsönöz a túrának, mint egy pezsgő világvárosban péntek este menetelni. A rajt és a cél egyaránt az ELTE TTK Pázmány Péter sétányon található campusa volt, az ellenőrző pontok pedig sorrendben így alakultak:

ELTE TTK Szabadság Szobor – Szent Gellért püspök szobra – Dísz téri Honvédszobor – Zenélő Kút (Margitsziget) – Széchenyi István szobra – „Bálna” – ELTE TTK

20190322_222321.jpgBaráti Körünk ajándéka a szervezők részére

Hagyományőrzőink (magától értetődő módon) a kijelölt pontok érintése mellett rövid kitérőt tettek Hadik András lovasszobrához is, ahol egy kedves turista halált megvető bátorságának köszönhetően csoportkép is készült. Az útvonal egészéről elmondható, hogy az emberek egyöntetűen érdeklődéssel, pozitívan fogadták a megjelenésünket. Hagyományőrzőink éppen ezért jó hangulatban, viccelődve, beszélgetve teljesítették a távot, a városi pezsgés miatt szinte repültek a kilométerek. Természetesen egy ilyen túrának is megvannak a maga kihívásai, a 349 méteres szintemelkedés mellett az aszfalton, betonon, macskakövön megtett táv is komoly kihívás elé állította az „összkomfortosnak” nem mondható 1965M ejtőernyős bakancsokba bújtatott lábakat, ám a nehézségeken a szervezők által biztosított frissítők és egymás társasága is gyorsan átlendítette hagyományőrzőinket. Így fél órával szintidő előtt értük el a célt, amit jó eredménynek tekintettünk attól eltekintve, hogy utolsóként vágtunk neki a túrának és utolsóként is értünk a végére. A célban a szervezőkkel hosszasan beszélgettünk zsíros kenyeret majszolva és forró teát kortyolva arról, miért, hogyan, mióta űzzük ezt a nem szokványos hobbit. Érdeklődő kérdéseikből érezhettük, szívesen látnak minket a jövőben is a Magyar Hősök Túrasorozat teljesítménytúráin.

20190322_222244.jpgA sikeres teljesítést bizonyító oklevelek és emlékjelvények átvétele után

Miért is fontos ez? A 2016 óta különféle tematikus, hadtörténeti indíttatású, de mindig politikamentes teljesítménytúrákon összegyűlt tapasztalatunk szerint azért, mert azok előtt a magyar katonahősök előtt, akik vérrel és verítékkel írták be magukat történelmünk lapjaira, vér és veríték, egyszerűen mondva teljesítmény által tiszteleghetünk a legméltóbban. Így Baráti Körünk részvétele a Hadik András Éjszakai Emléktúrán főhajtás volt Hadik András életútja és a nevét viselő mélységi felderítőszázad katonái előtt is. Vivát Hadik!

20190323_105429.jpgAz emlékjelvény a Baráti Kör hagyományőrző formaruháján, egy "Hadikos" veteránnál

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felderitokblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr7014718401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A Csend Harcosai megszólalnak
süti beállítások módosítása