A Csend Harcosai megszólalnak

2019. április 17. 20:34 - SFBlogger

Beszámoló: A Baráti Kör kamara-kiállításának megnyitója Pákozdon

Kedves Barátaink!

Együttműködésben a Katonai Emlékpark Pákozd csapatával Baráti Körünk 2019. április 13-án nyitotta meg legújabb kamara-kiállítását, melyről beszámolót a kiállítás kurátora, a százhalombattai „Matrica” múzeum munkatársa, Berkesi Balázs hagyományőrző felderítő bajtársunk közölt. Az íráshoz jó szórakozást kívánunk!

A pákozdi Katonai Emlékparkban 2015-ben megnyitott, A "Csend Harcosai" című kiállításunk fölött jócskán eljárt az idő. Nem csak Baráti Körünk kutatási területe és gyűjteménye bővült azóta, hanem az a tudásmennyiség is, amit az elmúlt évek során összegyűjtöttünk. A 2018-as emlékév során születtek azok a gondolatok, hogy meglévő kiállítást fel kell újítani, esetleg átstrukturálni. 2019 beköszöntével a tervet elhatározás követte, miszerint a korábbi - csak mélységi felderítőkre fókuszáló - kiállítást a magyar katonai ejtőernyőzés 100 évét taglaló tárlattá alakítjuk. A kurátori teendőkkel engem bíztak meg az elöljáróim. Ennek több oka is volt: egyrészt végzettségem szerint történész, valamint muzeológus vagyok, másrészt a százhalombattai „Matrica” Múzeum (a város helytörténeti múzeuma) munkatársaként praktizálok. Ugyan én voltam a kurátor, de az egyetemen az első leckék között tanultuk meg, hogy a kiállítás építése csapatmunka, épp úgy, mint a hagyományőrzés.

57407268_2811143759109727_2205785054494326784_o.jpgAz utolsó simítások

Közösen állítottuk össze a kiállítás anyagát. A tavaly született centenáriumi tablót, ami számtalan rendezvényen kísért el minket, a kiállítás rendezői jobb oldalán helyeztük el. A bal oldalra az új kiállítás plakátja és három ejtőernyős tiszt, Vitéz Bertalan Árpád posztumusz alezredes, Kiss Zoltán posztumusz alezredes és Hüse Károly posztumusz őrnagy portréi kerültek ki. A nagyon jól sikerült képeket Nyírő Vera rajzolta, mindnyájunk nevében köszönjük neki az alapos, lelkiismeretes munkáját! A képekhez rövid feliratokat is készítettünk, amikben az „ejtőernyős triumvirátus” helyállását taglaltuk.

A kiállítás legmeghatározóbb eleme a tárló lett. A gond az volt, hogy a téma, amit kutatunk és bemutatunk, nem csak időintervallumát tekintve hatalmas, de emellett rendkívül összetett. Az ejtőernyő egy kihelyezési forma és légi jármű, és a történelem előre haladtával egyre több fajta feladatot ellátó katona használta, nekünk ezt is be kellett mutatni. A helyszűke persze alaposan limitálta a lehetőségeinket, így jól meg kellett válogatni azokat a tárgyakat, amiket a kiállításba szántunk. Főleg jelvények kaptak helyet a tárlóban, amik segítségével az ejtőernyős kihelyezést használó katonák sokszínűségét tudjuk prezentálni. Ejtőernyős lövészek, mélységi felderítő katonák, ejtőernyős szak- és kutató-mentő szolgálatok, valamint a különleges erők tagjai alkotják ezt a nagy családot, amelyet lehetőségeinkhez képest a legrészletesebben próbálunk ismertetni. Természetesen a jelvények mellett relikvia tárgyakat is elhelyeztünk a tárlóban.

56890474_2811140572443379_5638760158013161472_o.jpgA megnyitót kísérő statikus kiállítás

A vitrin alapjának egy kis stabilizátor ernyőt alkalmaztunk, ami lehetőséget adott arra, hogy a megszokott balról-jobbra elvtől eltérő elrendezést válasszunk. A tárgyak az időrendet figyelembe véve, az óra mutatójának járásával megegyező irányban kerültek be a tárlóba, így ezek a relikviák és inszigniák, azaz jelvények egy-egy kis mementót jelölnek a katonai ejtőernyőzés történetében. Látható, hogy az idő előrehaladt, a család egyre több taggal bővült, a feladatok megváltoztak, összetettebbek lettek, de mindig is voltak és lesznek ejtőernyős katonák a Magyar Honvédség soraiban.

Az új kiállítás megnyitójára 2019. április 13-án került sor, amivel a tragikus balesettel induló 1941-es délvidéki bevetésről is megemlékeztünk. A nap tiszteletére és a Park aznapi programjába illeszkedve az állandó kiállítás mellett a Baráti Körünk tulajdonában lévő II. világháborús ejtőernyős felszerelési tárgyaiból rendeztünk egy kis statikus bemutatót, parancsnokunk, Varga Zsolt egykori mélységi felderítő őrmester pedig előadást is tartott a témában az érdeklődőknek. Ezúton is köszönjük a pákozdi Katonai Emlékpark vezetőjének, Görög István ny. ezredes úrnak és munkatársainak a tárlat megvalósításában nyújtott segítségüket és azt, hogy befogadták kiállításunkat intézményük falai közé.

57251202_421995575028816_8473442576282681344_n.jpgBaráti Körünk tagjai a megnyitott kamara-kiállítás előtt

Berkesi Balázs hagyományőrző felderítő

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felderitokblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr2714772210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A Csend Harcosai megszólalnak
süti beállítások módosítása