A Csend Harcosai megszólalnak

2018. április 20. 11:58 - SFBlogger

Beszámoló: Ejtőernyős megemlékezések 2018. április 12-én

Kedves Barátaink!

2018. április 12-én Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ), mint minden évben, idén is több budapesti helyszínen emlékezett meg az 1941. április 12-i jutaspusztai katasztrófa áldozatairól. A szervezők felkérésére Baráti Körünk díszőrséggel vett részt a megemlékezéseken.
Elsőként a Fiumei úti Sírkertbe vezetett az utunk, a 77 éve ezen a napon hősi halált halt vitéz Bertalan Árpád őrnagy, posztumusz alezredes sírjához.Itt a résztvevők megérkezése után Dr. Boda József ny. vezérőrnagy méltatta a már életében legendássá vált zászlóaljparancsnok hadi érdemeit, majd ismertette a tragédia körülményeit.A tábornok úr beszéde után a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége, illetve a MH. 86. Szolnok Helikopterbázis Ejtőernyős Kiképzőrészlegének képviselői helyezték el koszorúikat.

20180412_132448.jpgMegemlékezők vitéz Bertalan Árpád ejtőernyős őrnagy, posztumusz alezredes sírjánál

Ezután a Rákoskeresztúri Köztemető 298-as parcelláját kerestük fel, ahol Kiss Zoltán százados, posztumusz rehabilitált alezredes emléktáblája áll, mivel nyughelye sajnos a mai napig ismeretlen. A megemlékezést megtisztelték jelenlétükkel leszármazottai, valamint meglepődve üdvözölhettük az 1848/49. Budai 2-ik Honvédzászlóalj hagyományőrző csapatot, akik mint kiderült, személyes érintettség okán jöttek el, ugyanis dobosuk, Berlinger Marcell Kiss Zoltán dédunokája. Az emlékhelyen Lázár Tibor őrnagy vette sorra az ejtőernyős tiszt életének és katonai pályafutásának állomásait, kihangsúlyozva fontos szerepét abban, hogy a tragikus baleset ellenére a zászlóaljparancsnokát és több katonáját elvesztett ejtőernyős harccsoport az újraszervezés után mindössze néhány órás késéssel el tudott indulni a délvidéki bevetésre, amelyet végre is hajtott. Végezetül az emléktábla megkoszorúzása következett, aztán tovább indultunk.

kisszoltan-005_1.jpgHagyományőrző díszőrség Kiss Zoltán ejtőernyős alezredes emléktáblájánál

A harmadik úti célunk a Farkasréti Temető egykori katonai parcellája volt, ahol a sűrűn álló sírok sorában egymás mellett nyugszik a Jutaspusztán lezuhant vezérgép parancsnoka, Kelemen Károly rep. százados, és másodpilótája, Bene László rep. főhadnagy, posztumusz százados.Itt Gáll Gábor, a MEBSZ kegyeleti bizottságának elnöke mondott beszédet, majd itt is az emlékezés virágainak elhelyezésével zártuk az egész napos programot.

20180412_164812.jpgHagyományőrző díszőrök Kelemen Károly repülő százados és Bene László repülő főhadnagy sírjainál

Képek forrásai:
Gáll Gábor (MEBSZ)
http://www.budaihonvedek.hu/emlekezes-kiss-zoltan-ejtoernyos-szazadosra/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felderitokblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr9413851194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A Csend Harcosai megszólalnak
süti beállítások módosítása