A Csend Harcosai megszólalnak

2021. január 04. 04:07 - SFBlogger

Évértékelő gondolatok (avagy hogyan láttuk a 2020-as évet)

Kedves Barátaink, Követőink!

Hagyományaink szerint minden év elején visszatekintünk az elmúlt esztendő történéseire és az abból leszűrt tapasztalatok alapján szervezzük jövőnket.

Emlékszem 2019 decemberében a Baráti Kör év végi találkozóján, miután értékeltük az elmúlt évet, mekkora lelkesedéssel vágtunk bele a 2020- as évben megvalósítani szánt terveink részletezésébe, feladatok kiosztásába, a szükséges anyag/ eszközállomány számba vételébe. Az előző év januárját szokásunkhoz híven a pihenésre, feltöltődésre szántuk. Nem gondoltuk, hogy ez szándékainknál hosszabbra fog nyúlni. Februárban már megkezdődött a háttérmunka, hiszen a nyár közepére szerettünk volna egy nagyszabású rendezvényt tető alá hozni. Kiállítás megnyitót is terveztünk, és mert akkor ismert volt a helyszín, időpont, a bemutatásra váró anyag is rendelkezésünkre állt - és áll azóta is- a finomhangolás maradt hátra. Az éves feladatok pontosítására és mert amúgy is igényeltük, összehoztunk egy csapattalálkozót. Nem gondoltuk, hogy hosszú ideig (mindmáig) nem fogunk személyesen találkozni mindnyájan, egyszerre.

Aztán beütött a világjárvány. Ez az esemény legalább két fronton támadta Baráti Körünk tagságát/ tevékenységét.

Egyfelől, mint az viszonylag ismert, a Baráti Kör teljes tagságára igaz, hogy valamely fegyveres testület tagja, így a vészhelyzeti intézkedések plusz feladatot róttak ránk. Másfelől a korlátozó intézkedések hatására maradtak el, illetve tolódtak rendezvények.

Nem sorolnám fel, mely eseményeken nem tudtunk részt venni annak törlése miatt, hiszen nem tudhatjuk hol lettünk volna "első bálozók" is.

Április 12- én a jutaspusztai tragédiára emlékezve a Baráti Kör vezetője mécsest gyújtott vitéz Bertalan Árpád posztumusz alezredes Fiumei úti sírhelyénél.

Az év első felében összesen kétszer volt alkalmunk, korlátozott létszámban, de kellő létszámmal feladatot végrehajtani.

Az első június 12- én a Ludovika kertben lebonyolított úgy nevezett "ejtőernyő szellőztetés". Néhányan kivittük a Baráti Kör és tagsága tulajdonát képező RS és BE típusú ernyőket, majd legjobb tudásunk szerint áthajtogattuk, szellőztettük, karbantartottuk azokat.

Második megjelenésünk szintén júniusban, 27- én Szent László napján, Boldizsár Gábor ezredes úr, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége elnökének felkérésére díszőrséget adtunk Letkésen a második világháború során hősi halált hallt katonák emlékművénél. A Baráti Kör vezetője részt vett a templomi szentmisén és Szalkán a temetői megemlékezésen.

A nyár hátralevő részében kis alegységekben - átlag 2 fő- bővítettük, karbantartottuk a gyűjteményt, igyekeztünk helyt állni a szolgálati helyünkön. Mindezen felül, másokhoz hasonlóan aggódtunk szeretteink egészségéért és igyekeztünk megóvni sajátunkat.

Elsőként Kiss Ferenc barátunk, határőr hagyományőrző bajtársunk meghívására szept. 5-én az Aeroparkban mutattuk be a 60-70-80-as évek felderítőit.

Egy hétre rá Szigetváron színesítettük a Várnapok programját a 42. Baranya felderítő zászlóalj, 90-es években (délszláv háború időszaka) használt felszerelések, fegyverek, eszközök bemutatásával.

Harmadik alkalommal a Katonai Emlékpark - Pákozd meghívására szept. 27- én Pákozdon mutattuk be a 90-es évek gyorsreagálású, különleges műveleti, mélységi felderítő katonáinak felszerelését.

Október 10-11-én a többször módosított időpontban megtartott Oldtimerek Hétvégéjén vettünk részt immár ötödik alkalommal. Köszönjük Kiss Tamás ismételt bizalmát és meghívását. Az idei év legnagyobb nézőszámát produkáló rendezvényen is igyekeztük méltó módon bemutatni a Baráti Kör gyűjteményét, tevékenységét.

Október végén a Hadtörténeti Intézet és Múzeum meghívására képviseltettük magunkat Nagy Endre István fűzesgyarmati újratemetésén.

November 1. Halottak Napja. Szó sem lehetett róla, hogy ezt a nemes, hosszú időre elfeledett és általunk felelevenített szokást megszakítsuk. Idén Kéthely volt az úti cél, ahol Molnár Balázs polgármester úr támogatásával sikeresen hajtottuk végre a díszőrséget. Öröm számunkra, hogy immár viszontlátunk hasonló megmozdulást más hagyományőrző csapatoktól is.

Letkésen kezdtük az évet, ott is fejeztük be. A Letkés-Ipolyszalka körzetében lezajlott harcok során ejtőernyőseink a legnagyobb veszteséget szenvedték el. Tisztelegve a hősök előtt december 19-én, 76 évvel a harcok megkezdődése után, Baráti Körünk koszorút helyezett el a letkési temetőben álló síremléken.

Bár azt ígértem nem sorolom fel az elmaradt rendezvényeket, mégis meg kell említenem, komoly veszteségként éltük meg, hogy az utazási korlátozások miatt nem vehettünk részt Wislában a X. Ejtőernyős Pikniken. Lesz mit bepótolnunk.

A rendezvényes megjelenések alulreprezentáltsága ellenére, vagy éppen pont ezért maradt időnk a gyűjtemény karbantartására. Lehetőségeinkhez mérten annak fejlesztésére. Így adódott a lehetőség, hogy majd ha a körülmények engedik bemutassuk Szerző István hagyatékát.

Bár nem tisztem, mégis megteszem, hogy Bajtársaim előtt fejet hajtva, tiszteletem fejezzem ki feléjük a Haza szolgálatáért!

Ugyanakkor a Baráti Kör vezetőjeként is tiszteletemet és elismerésemet fejezem ki hagyományőrző Bajtársaim, a Baráti Kör állománya előtt, hiszen ebben az elmúlt nehéz esztendőben is helytálltak a kihívások előtt.

Néhány gondolatban kifejteném jövő évre vonatkozó terveink - publikus - részét is.

Nincs elfelejtve a Lengyel- Magyar Különleges Erők kiállítás. Az anyag együtt, az akarat megvan, a többi már részletkérdés.

Idén több évforduló is közeleg, melyeket szeretnénk méltóképpen megtisztelegni. Az egyik ilyen a délszláv háború kirobbanása kapcsán a hazai felderítő alakulatokra hárult feladat. Hatalmas tartozásunk van a 42. Baranya felderítő zászlóalj, azon belül a Hadik század felé, melynek lerovása idén nem csak időszerű, de aktuális is.

Szeretnénk új interjúkat is készíteni, illetve eszközöket bemutató, akár tanulmány értékű írásokat megjelentetni. A folyamat zajlik, hogy az ne fércmunka, egyes elemeiben sejtig hatolóan részletes, de összességében téves anyag legyen, ahhoz alapos gyűjtésre, kutatásra van szükség. Hál' istennek ezzel a " vénával" rendelkezünk.

Rendezvények tekintetében csak bizakodni tudunk. Reméljük az év második felében már statikus és dinamikus bemutatókon is találkozhatunk barátainkkal, érdeklődőkkel.

Szeretnénk a Baráti Kör belső programjainak egy részét is publikussá tenni, így aki szeretne csatlakozhat mindnyájunk örömére.

Mi tesszük tovább a dolgunk, mert ahogy egykori kiképzőinktől, Parancsnokunktól tanultuk, nincs más, nem küldenek utánunk senkit, hogy helyettünk megtegye. Ezt a gondolatot plántáljuk mi a Baráti Kör veteránjai, hagyományőrző Bajtársainkba. Ez visz minket tovább az úton.

Varga Zsolt.
egykori mf. örm. Hagy.örző. a Baráti Kör vezetője.

Néhány pillanatkép 2020-ból.

135283043_1604936109707486_2660119649075161921_n.jpg

 

135772359_1604936129707484_3495513823843038560_o.jpg

 

135602303_1604936166374147_4882565112505758987_o.jpg

 

135456096_1604936203040810_4705628468052201616_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://felderitokblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr8516370722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
A Csend Harcosai megszólalnak
süti beállítások módosítása